Čo sú to Čakry?

14.10.2022

Čo sú to Čakry?

Čakry a ich význam.

Čakra v preklade zo sanskrtského slova znamená koleso. Čakra v tvare kolesa sa točí a vytvára vír vo vnútri ľudského teľa. Čakra na základe vibrácie víru dokáže priťahovať energiu.  Čakry sú teda hlavné body energetického systému človeka, cez ktoré prúdi energia vertikálne z temena hlavy až na dolný koniec chrbtice. Čakry dokážu priťahovať vibrácie farieb, energiu, mikrovlny, emócie ľudí, s ktorými prichádzame do kontaktu. Preto sa v spoločnosti pozitívnych ľudí cítime dobre a naopak v spoločnosti negatívnych ľudí sa necítime príliš dobre.  Sila vyžarovania čakier závisí od aktívneho využívania ich síl a súladu medzi nimi. Duševná záťaž ako napríklad stres, strach, bolestivé zážitky spôsobujú blokádu čakier, čoho následkom sú rôzne poruchy v duševnej oblasti alebo v oblasti fyzickej. Na odblokovanie čakier vystavíme čakry vibráciám energie takých frekvencií, na ktorých harmonicky fungujúca čakra vibruje. Takéto frekvencie vibrácií sa nachádzajú napríklad v éterických olejoch, čistých žiarivých farbách alebo ich vytvoríme pomocou meditácie. Energetické polodrahokamy a minerály sú svojimi vibráciami a prirodzenými farbami najvhodnejšie na ich odblokovanie.

Poznáme 7 základných čakier - koreňovú, sakrálnu, solar plexus, srdcovú, hrdelnú, čelovú (tretie oko) a korunnú. Každá čakra má svoj symbol a funkciu. Dolným trojuholníkom sa nazývajú prvé tri čakry, na ktorom sú rozostavené vrchné čakry. Pre každú čakru je vhodný iný kameň.

Prvá čakra - Koreňová čakra (Muladhara)

Muladhara je zdroj pôvodnej životnej sily, je jej základné centrum. Stabilita, dôvera, schopnosť presadiť sa, sexualita, spojenie so zemou sú základné požiadavky nášho fyzického života a bezpečného prežitia, ktoré Muladhara riadi. Je umiestnená na dolnom konci chrbtice.  

Farba: červená. Priradené polodrahokamy: (červené a bordové) červený koral, achát, krvavý jaspis, granát aj hematit.

Druhá čakra - sakrálna čakra (Swadhistana)

Nachádza sa uprostred medzi pupkom a dolným koncom chrbtice. Krížové centrum. Má vzťah k našej kompletnej citovej oblasti a podnecuje zmyslovú sexualitu.

Farba: oranžová. Priradené polodrahokamy: adulár, perla, citrín, karneol, tygrie oko.

Tretia čakra - Solar plexus (Manipura)

Nachádza sa nad pupkom. Sú tu uložené všetky skúsenosti nášho života i životov minulých, je to sídlo našej osobnosti, sily, bohatstva a moci. Tu sa premieňajú životné priania a impulzy.

Farba: žltá. Priradené polodrahokamy: kalcit, ruženín, citrín, avanturín, malachit, jantár, tygrie oko, topás.

Štvrtá čakra - Srdcová (Anahata)

Nájdeme ju uprostred hrudníka. Vzťahuje sa k našej schopnosti vcítenia sa, pociťovať lásku. Je to centrum obetavosti, súcitu, lásky a uzdravenia.

Farba: zelená, ružová, zlatá. Priradené polodrahokamy: ruženín, rodochrozit, turmalín, smaragd, avanturín.

Piata čakra - Krčná (Vishuddha)

Nachádza sa na krku v blízkosti ohryzku. Má vzťah s našou osobnosťou a inšpiráciou, je zodpovedná za našu kreativitu, prejav myšlienok, pocitov, inšpiráciu a nezávislosť.

Farba: svetlo modrá, strieborná, zelenomodrá. Priradené polodrahokamy: azurit, amazonit, akvamarín, tyrkys, chalcedon, modrovrstvený achát.

Šiesta čakra - Čelová, tretie oko (Ajna)

Nachádza sa uprostred medzi obočím. Táto čakra je zodpovedná za našu intuíciu, povoľuje náhľad do energetickej roviny, ktorá leží za viditeľným svetom. Je sídlom porozumenia, predstavivosti a vnímania.

Farba: indigová, tmavo modrá, žltá, fialová. Priradené polodrahokamy: ametyst, adulár, modrý safír, flourit, azurit.

Siedma čakra - Korunná (Sahasrara)

Nachádza sa na temene hlavy. Má vzťah s naším duchovnom, je to spojenie s vyššou múdrosťou. Je to symbolom vedomia jednoty, splynutia s bytím.

Farba: fialová,zelená, ružová, zlatá. Priradené polodrahokamy: ametyst, krištál, achát, celestín, diamant, zlatý kalcit.

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MDJiNWQwM